Pierwszy raz w tym roku postanowiłam zrobić sok z aronii. Zawsze myślałam, że aronia jest droga i niedobra. Tak mi zasmakował ten sok, że na pewno będę go robić co roku. Jest pyszny a przede wszystkim bardzo zdrowy, na przeziębienie zimą jak znalazł:). Przepis znalazłam na blogu Domi. Tylko, że ja zrobiłam z podwójnej porcji.
Składniki
- 2 kg owoców aronii
- 2 l przegotowanej wody (oprócz wrzątku do zalania aronii)
- 1400 g cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
Aronię umyć zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i włożyć do garnka, wlać dwa litry wody, wsypać cukier i wlać sok wyciśnięty z 2 cytryn - zacząć podgrzewać. Sok doprowadzić do wrzenia i gotować pilnując by nie wykipiał, około godziny, owoce powinny zmięknąć.
Sito umieścić na drugim garnku lub misce i wylać całość, przecedzając sok - sok rozlać do butelek, zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 30 minut od momentu zagotowania wody.
Z dwóch kilo aronii wyszło mi 10 butelek (takich jak na zdjęciu) i dwa pół litrowe słoiczki.
Pyszny i zdrowy soczek,super przepis,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń