poniedziałek, 2 września 2013

Bezy



A gdy zostaje mi dużo białek czyli tak zwane resztki to robię bezy. Choć nie przepadam za nimi bo są słodkie, ale nie marnuję jedzenia i robię właśnie je:). Przepis ten mam od mojego szwagra - a on z cukierni:D!


Składniki
- białka od jajek
- cukier


Nie podam Wam ile cukru bo to zależy od tego ile macie w szklance białek. I w zależności od tego dodajemy cukier. Czyli np. mamy 3/4 szklanki białek - to dodajemy 3/4 szklanki cukru. A robię je tak:
Ubijam białka na sztywno, gdy są ubite dodaję pomału cukier i miksuję około 5 minut. Po tym czasie znów dodaję cukier ale miksuję tylko aby się połączył z białkiem. Później na blaszce "wyduszam" bezy i od razu wkładam do piekarnika ponieważ nie mogą w ogóle stać na zewnątrz!!!!!
Piekę je około 3 godzin w 90 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz