piątek, 6 września 2013

Noga z kurczaka marynowana w oleju ryżowym z oregano, ziołami prowansalskimi, papryczką chili i cebuli prażonej



Szybkie  i smaczne danie. Noga z kurczaka wyszła pyszna, lubię kombinować z ziołami i co chwilę wymyślam inne marynaty.


Składniki
- 2 nogi z kurczaka
- 1 łyżeczka cebuli prażonej Kotanyi Raj Smakosza
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich Kotanyi Raj Smakosza
- 1 papryka chili suszona Raj Smakosza
- 2 łyżeczki oregano Kotanyi  Raj Smakosza
- 200 ml oleju ryżowego
- 5 sztuk ziemniaków
- rozmaryn


Nogi z kurczaka umyć i osuszyć.
Olej połączyć z cebulą prażoną, ziołami prowansalskimi, , chili suszoną i oregano - wymieszać. Włożyć do niej nogi z kurczaka najlepiej na całą noc.
Rano wyciągnąć nogi z kurczaka z marynaty i przełożyć do naczynia żaroodpornego po czym polać je troszeczkę marynatą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać godzinkę.
Ziemniaki ugotowałam w łupinkach na pół miękko. Ostudziłam i obrałam. Pokroiłam na mniejsze części i włożyłam na patelnię. Polałam trochę oliwą i posypałam rozmarynem. Włożyłam do piekarnika na 45 minut.

2 komentarze: