wtorek, 17 września 2013

Gruszki w syropie



Nigdy nie robiłam gruszek w syropie, ale w tym roku postanowiłam je zrobić. Będą jak znalazł do deserów, wypieków, albo do zjedzenia ze słoika:). Przepis znalazłam u Domi.


Składniki
- 16 gruszek
- 2 litry wody
- 1 kg cukru


Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem tak by powstał syrop.
Gruszki umyć osuszyć i obrać ze skórki. Okroić końcówki z obu stron i przekroić owoce na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wyciąć łykowate części.
Połówki gruszek układać ciasno w słoiku, następnie zalać je syropem i zakręcić słoiki (nie dokręcać) i wstawić do garnka i pasteryzować około 45 minut od zagotowania.

2 komentarze:

  1. Na pewno będziesz zadowolona z takich zapasów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trochę udało mi się zrobić:), na jakiś czas starczy!:)

      Usuń