Bardzo lubię jagody, a jeszcze bardziej dżem jagodowy. Dlatego w tym roku postanowiłam go zrobić sama. I nie żałuję bo wyszedł bardzo dobry.
Składniki
- 2 litry jagód (po zważeniu było to jakieś 900 gram)
- 900 gram cukru
Jagody umyłam, przesypałam do garnka i zasypałam cukrem, odstawiłam na całą noc. Rano gdy wstałam postawiłam garnek na gazie i gotowałam około 30 minut aby odparował sok. Po tym czasie jagody trochę zmiksowałam i nasypałam resztę cukru, gotowałam około 15 minut. Wyszło mi 5 słoiczków 300 ml i dwie miseczki.
Super! Szukałam przepisu na jakieś fajne przetwory, a pomysł z jagodami wydaje się strzałem w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńszkoda tylko ze jagody tak bardzo zeby farbuja
OdpowiedzUsuńCzy to zabarwienie to na pewno od jagód?
UsuńA od czego innego?
Usuń