niedziela, 1 lipca 2012

Dżem jagodowy



Bardzo lubię jagody, a jeszcze bardziej dżem jagodowy. Dlatego w tym roku postanowiłam go zrobić sama. I nie żałuję bo wyszedł bardzo dobry.


Składniki
- 2 litry jagód (po zważeniu było to jakieś 900 gram)
- 900 gram cukru


Jagody umyłam, przesypałam do garnka i zasypałam cukrem, odstawiłam na całą noc. Rano gdy wstałam postawiłam garnek na gazie i gotowałam około 30 minut aby odparował sok. Po tym czasie jagody trochę zmiksowałam i nasypałam resztę cukru, gotowałam około 15 minut. Wyszło mi 5 słoiczków 300 ml i dwie miseczki.






4 komentarze:

  1. Super! Szukałam przepisu na jakieś fajne przetwory, a pomysł z jagodami wydaje się strzałem w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda tylko ze jagody tak bardzo zeby farbuja

    OdpowiedzUsuń