Dawno nie jadłam pizzy więc trzeba było ją zrobić. Tym razem z moim ukochanym szpinakiem w roli głównej. Pomieszałam trochę różne smaki ale wyszła bardzo smaczna. Nawet mój mąż nie cierpiący szpinaku stwierdził, że jest przepyszna:).
Składniki
Na ciasto:
- 900 g mąki
- 1,5 szklanki wody ciepłej
- 6 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
Dodatki
- pieczarki marynowane z koperkiem Bonduelle
- około 300 g szpinaku
- salami (parę plasterków)
- kukurydza z oliwkami Bonduelle
- ser żółty
- oregano
- koncentrat pomidorowy
- ser feta
Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dziurę wlewamy pół szklanki wody, pół łyżeczki soli i kruszymy drożdże. zasypujemy trochę mąką aby wyszedł zacier, odstawiamy żeby wyrosło. Później dodajemy resztę wody, soli i oliwę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Rozkładamy na trzy blachy.
Na ciasto wlałam trochę koncentratu pomidorowego i go rozprowadziłam po cieście, i posypałam oregano. Na to włożyłam pieczarki, na pieczarki salami, kukurydzę z oliwkami. Szpinak i ser feta na samej górze, przykryte serem żółtym. Poezja smaku:), hihi.
Piekłam w 200 stopniach około 30 minut.
Niestety to zdjęcie za bardzo mi nie wyszło:/.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz