Bardzo lubię czerwone porzeczki, czy to w wersji z krzaczka, czy w cieście, koktajl, albo własnie sok. Porzeczka ma dużo witamin i jest bardzo zdrowa. Robię takie soki co roku
Składniki
- około 3 kg porzeczek
- około 1 kilograma cukru
- garnek do soków
Porzeczki obieramy i myjemy, wkładamy do garnka zasypujemy cukrem. Gotujemy tak długo aż wypuszczą porzeczki sok. Po ugotowaniu przelewamy jeszcze ciepły do buteleczek (u mnie po kubusiach), zakręcamy, stawiamy do góry dnem i czekamy aż ostygną. Wyszło mi 15 buteleczek.
Tak zasmakowały mojej córci, że zamiast herbatki codziennie pije te soki. Oczywiście rozpuszczam je z wodą i muszę jej dosłodzić bo inaczej nie wypije. Ale lepiej, że pije je bo nie ma w nich chemii i są o wiele zdrowsze.
tylko skad wziąć tyle porzeczek...
OdpowiedzUsuńZa porzeczkami "na surowo" nie przepadam, ale w sokach, kompotach i wypiekach jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńiść na pachtę do gospodarza jak nie wiesz skąd heh:)
OdpowiedzUsuńO wiele zdrowsze ??!!
OdpowiedzUsuńPo gotowaniu nie ma w soku zadnych witamin a dodany cukier, i w trakcie przygotowywania i do picia to jeszcze mniej "zdrowia".
Owszem smaczny i aromatyczny ale zdrowia w takim soku nie ma.
Brawo! Mądra mama. Serdeczności.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
UsuńBrawo!!! Odezwały się specjalistki!!!! Na pewno lepiej jest podawać dziecku kupne soki typu "Kubuś play" lub inne tego typu znakomitości!!!Najłatwiej krytykować, bo pochwała żadnej przez gardło nie przejdzie!
OdpowiedzUsuńTrochę vitamin w tym soku " przeżyje". Potwierdzam sok z czerwonej porzeczki jest wyśmienity. Soków ze sklepu nie piję wcale, bo są sztuczne i rzeczywiście bez smaku. Właśnie zrobiłem ok. 10 l. soku.
OdpowiedzUsuń