Kolejne przetwory za mną tym razem na 'tapecie' była wiśnia. W sumie miałam jej aż 9 kilo.
Składniki
- około 1,5 kg wiśni
- 28 łyżek cukru
- 4 słoiki litrowe
Wiśnie umyłam, i powkładałam do umytych i wyparzonych słoików. Na każdy słoik dałam po 7 łyżek cukru (ja lubię słodkie kompoty, można dać mniej cukru!). Zagotowałam wodę w garnku i zalewałam wiśnie, słoiki zakręcałam i stawiałam do góry nogami. Na drugi dzień dla pewności za pasteryzowałam słoiki, od zagotowania wody gotowałam je 15 minut.
a ile wody trza dodac do 1słoiczka
OdpowiedzUsuńTo zależy ile powtykasz owoców:)
Usuńdo kazdego sloika nalac 4 litry wody, mona nawet wiecej!!!
OdpowiedzUsuńjak ? przecież słoik jest litrowy jak do jednego litra wlać 4l ??
Usuń