Sos czosnkowy
Nie wiem jak Wy, ale ja sos czosnkowy uwielbiam:). Najchętniej dodawałabym go do każdego dania. Przepis ten parę lat temu znalazłam w internecie, i tak mi zasmakował, że tylko korzystam z tego przepisu. Sos czosnkowy dodaję do tortilli, do frytek, do ziemniaków pieczonych, i wielu innych dań.
Składniki
- jeden duży jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 5 - 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ketchupu
- sól
- ostra papryka (około łyżeczki)
- woda (parę kropel)
Jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek obrać i wcisnąć do jogurtu. Dodać sól, paprykę, ketchup, i troszkę wody.
Najlepiej sos zrobić dzień wcześniej, aby składniki się przejadły, i trzymać w lodówce przykryte, ponieważ inaczej cała lodówka pachnie sosem!
Twój sos jest na pewno lżejszy niż ten który ja robię, bo mój to 100% majonezu (bez wody czy jogurtu)
OdpowiedzUsuńbędę musiała spróbować
Polecam:)
Usuńja dodaję jeszcze dużą szczyptę cukru, wtedy smakuje jak z da grasso:)
OdpowiedzUsuńO, dziękuję za podpowiedź, na pewno wypróbuję:)
UsuńMniam. Uwielbiam taki sosik. Ja robię zamiast jogurtu z kwaśną śmietaną i bez ketchupu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za odwiedziny i komentarze na moim blogu.
Fajny blog, bardzo mi się podoba:)
Usuń