wtorek, 17 kwietnia 2012

Sos

Sos czosnkowy



Nie wiem jak Wy, ale ja sos czosnkowy uwielbiam:). Najchętniej dodawałabym go do każdego dania. Przepis ten parę lat temu znalazłam w internecie, i tak mi zasmakował, że tylko korzystam z tego przepisu. Sos czosnkowy dodaję do tortilli, do frytek, do ziemniaków pieczonych, i wielu innych dań.

Składniki
- jeden duży jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 5 - 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ketchupu
- sól
- ostra papryka (około łyżeczki)
- woda (parę kropel)



Jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek obrać i wcisnąć do jogurtu. Dodać sól, paprykę, ketchup, i troszkę wody.
Najlepiej sos zrobić dzień wcześniej, aby składniki się przejadły, i trzymać w lodówce przykryte, ponieważ inaczej cała lodówka pachnie sosem!




6 komentarzy:

  1. Twój sos jest na pewno lżejszy niż ten który ja robię, bo mój to 100% majonezu (bez wody czy jogurtu)
    będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dodaję jeszcze dużą szczyptę cukru, wtedy smakuje jak z da grasso:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dziękuję za podpowiedź, na pewno wypróbuję:)

      Usuń
  3. Mniam. Uwielbiam taki sosik. Ja robię zamiast jogurtu z kwaśną śmietaną i bez ketchupu.
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny i komentarze na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń