poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Ryż

Ryż po meksykańsku




Dziś na obiad proponuję ryż po meksykańsku, wyszedł wręcz obłędny smak, nie spodziewałam się takiego efektu. Robi się go w miarę szybko, mi wyszło tyle, że mieliśmy obiad na dwa dni. A przepis znalazłam w "Kolekcji dobrej kuchni", kiedyś bardzo dawno zbieram te zeszyty, i teraz zaczęłam z nich korzystać.




Składniki
- puszka pomidorów
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka ryżu 
- 20 dag mięsa (u mnie jedna pierś i trochę łopatki)
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- puszka groszku zielonego
- szczypiorek
- 3 łyżki oleju
- szklanka wody
- sól
- pieprz




Pomidory z puszki włożyć do miski, dodać obrany czosnek, oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Starannie zmiksować wszystkie składniki, tak aby powstała jednolita, gładka masa.





Ryż moczyć godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przysmażyć na oleju, aż zrobi się szklisty. 



Do ryżu dodać zmiksowane pomidory wraz z czosnkiem i cebulą oraz szklankę wody. Dusić pod przykryciem, aż do całkowitego wchłonięcia wody.




Mięso pokroić w cienkie paski, ja przysmażyłam mięso osobno na patelni.
Fasolę, kukurydzę i groszek odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem.




4 komentarze:

  1. Wygląda na prawdę apetycznie. Tylko groszek podmieniłabym na świeży.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smaki!!! Zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jaki ryż? zwykły? paraboliczny? czy długoziarnisty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam zwykły długo ziarnisty, ale myślę że każdy by się nadał :)

      Usuń