czwartek, 7 listopada 2013

Muffinki z truskawkami i wanilią



To jest skandal, moje ukochane muffinki od sierpnia nie pojawiły się na blogu:D. Tym razem postawiłam na połączenie truskawek i wanilii i okazało się ono bardzo dobre:).


Składniki
- 350 g mąki
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczone
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 150 ml oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- łyżeczka pasty waniliowej
- 16 sztuk truskawek (mrożonych)


W jednej misce mieszamy suche składniki mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W drugiej misce mieszamy jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i pastę z wanilii.
Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy, następnie dodajemy truskawki pokrojone na połówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.






4 komentarze:

  1. Oj tak, truskawki z wanilią to zgrany duet :) Śliczne te muffinki, musiały pachnieć latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki to jest to! Takie na oleju nie tylko się szybciej robi, ale też są zdrowsze dla serca niż np. ciasta robione na maśle :) Szczególnie te na oleju rzepakowym - jest super do wypieków

    OdpowiedzUsuń