sobota, 23 listopada 2013

Dip serowy z krakersami



Uwielbiam różnego rodzaju dipy czy sos. Zawsze u mnie numerem jeden był czosnkowy ale po spróbowaniu tego zmieniłam zdanie:). Przepis znalazłam u Domi.


Składniki
- 25 g masła
- 25 g mąki
- 250 ml zimnego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 130 g cheddara
- krakersy Smaki Południa



Do garnuszka włożyć masło, rozpuścić i wsypać mąkę, całość smażyć razem, aż zacznie się pienić, wtedy też, cały czas mieszając, stopniowo wlewać mleko. Podgrzewać całość na średnim ogniu, cały czas mieszać aż do momentu, jak masa zgęstnieje i straci smak surowizny.
Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól, pieprz czarny  i tarty ser, mieszać całość do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.
Sos podawać na gorąco lub na zimno, do ulubionych przekąsek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz