poniedziałek, 11 listopada 2013

Fettuccine al'a carbonara



Co tu dużo mówić uwielbiam makarony w każdej wersji. A przepis ten znalazłam na blogu Smak Chwili.


Składniki
- makaron Fettuccine Czaniecki
- 1 cebula
- 350 g wędzonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 2 żółtka
- 30 g sera żółtego
- natka pietruszki


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Na patelni podgrzewamy boczek pokrojony w większą kostkę na odrobinie oleju. Następnie dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy aż cebula będzie szklista. Śmietanę mieszamy z żółtkami i startym serem - zalewamy boczek z cebulą - chwilę gotujemy. Następnie dodajemy ugotowany makaron i posypujemy natką pietruszki. Podsmażamy chwilkę i podajemy.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam carbonarę właśnie w tej nieortodoksyjnej wersji z dodatkiem śmietany - pycha :)

    OdpowiedzUsuń