poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasto truflowe



Przepyszne ciasto, rozpływające się w ustach:D. Z wiśniami i czekoladą. Pyszności.


Składniki
Biszkopt ciemny
-6 jaj
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 12 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truflowa
- 20 dag cukierków truflowych
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru (rozpuścić na parze)
- 2 kostki Kasi (lub masła)
- 3 żółtka
- 2 kieliszki wódki
- 1 słoik wiśni
Polewa czekoladowa
- 100 g margaryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao
- jajko
- woda zimna


Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę - dodając stopniowo cukier, później żółtka oraz mąkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika uderzamy blachą o stół aby biszkopt nam nie opadł:D!

Masa truflowa
Mleko, cukier, trufle, wódkę włożyć do garnka i włożyć na gaz i podgrzewać aż cukierki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Po czym ją schłodzić!
Kasię lub masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę i po trochu dodawać schłodzoną masę truflową - cały czas miksować.

Polewa czekoladowa:
W garnku rozpuścić margarynę dodać cukier i kakao - zagotować. Gdyby masa zaczęła nam się rozwarstwiać dodać zimną wodę i mieszać. Później odstawić na chwilę aby przestygło dodać jajko wymieszać.

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Włożyć jedną część biszkoptu na blachę i wlać 1/2 masy truflowej,  na masę 1/2 odsączonych wiśni. Przykryć drugą połową biszkoptu wlać resztę masy i włożyć resztę wiśni i polać polewą. Trzymać w lodówce:).






3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie:) a ja na dieice:(((

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wiśniami i czekoladą musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ten sam placek 2 lata temu na święta. Jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń