poniedziałek, 28 stycznia 2013

Karkówka pieczona w rękawie



Przepis ten bardzo dawno dostałam od taty i co roku robię ją w święta. Jest bardzo dobra, aromatyczna i dobrze przyprawiona.


Składniki
- marynata staropolska
- rękaw do pieczenia
- około 1,5 kg karkówki
- 3 łyżki oleju

Karkówkę myję, osuszam po czym maczam ją w przyprawie staropolskiej i tak zostawiam ją na noc. Do marynaty dodaję olej i tak własnie polewam karkówkę. Na drugi dzień wkładam ją do rękawa z przyprawą i piekę w 180 stopniach, około półtorej godziny.



6 komentarzy:

  1. Mięso wygląda na świetnie wypieczone. Założę się, że smakuje bosko :) Hmm, chyba rozglądnę się za jakąś karkówką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam wygląda przepysznie :) Prosto i na pewno smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Marynata staropolska?Co to jest i jak się to robi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest z firmy bodajże Kamis (ale nie pamiętam). I na opakowaniu dokładnie pisze co zrobić!!!

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja marynatę Staropolską mieszam z musztardą i smaruje ją mięso. Zostawiam na całą noc. Do woreczka dodaje jeszcze cebule pokrojoną w piórka. Danie bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń