piątek, 7 lutego 2014

Róże karnawałowe



Przepyszne, świetnie się prezentujące na talerzu róże karnawałowe. Trochę pracy z nimi jest, ale efekt zadawalający:).


Składniki
- 200 g mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- sól
- 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- olej
- białko
- cukier puder


Mąkę, śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia, cukier oraz spirytus wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie wałkować je na około 1 milimetr wycinać za pomocą szklanki lub tak jak ja za pomocą wykrawaczek do ciasteczek kwiatki. Muszą być 3 szklanki - mała, średnia, duża lub 3 foremki każda o innej wielkości. Następnie każdy kwiatek nacinamy nożem po czym za pomocą białka zlepiamy ze sobą.
Wkładamy na mocno rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.

WAŻNE!!!
Spirytus jest bardzo ważny ponieważ powoduje to że faworki nie wpijają tłuszczu i nie są aż tak ciężkie.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam! :) ale rzeczywiście jest z nimi trochę pracy :)

    OdpowiedzUsuń