środa, 5 lutego 2014

Ciasto pomarańczowe z wanilią



Kolejna propozycja na fajne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Połączenie wanilii i pomarańczy jest wspaniałe:). Moje ciasto nie jest mocno wysokie a to dlatego że mam za dużą blachę. Najlepiej do tego ciasta nadaje się mała kwadratowa. Którą już nabyłam:). Przepis ten znalazłam na blogu Uwielbiam gotować.


Składniki
- 250 g miękkiego masła
- 180 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1 laska wanilii
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 90 ml soku wyciśniętego z pomarańczy


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając ubijania. Dodać startą skórkę z pomarańczy i ziarenka wyskrobane z jednej laski wanilii. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą - dodając partiami do maślanej masy. Po czym wlać do ciasta sok wyciśnięty z pomarańczy. Ciasto przelać na blachę i piec 35 minut.

Na dole zdjęcia placka pieczonego na większej blaszce dlatego placek był tak niski.







2 komentarze:

  1. Musi być bardzo smaczne, lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń