czwartek, 16 stycznia 2014

Makaron z sosem serowym z kurczakiem



Kolejna szybka i smaczna propozycja na danie z makaronem.


Składniki
- makaron Czaniecki Świderki
- 400 g śmietany 18 %
- 2 serki topione
- serek pleśniowy (trójkąt)
- 200 g sera żółtego
- pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- sól
- pieprz


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Śmietanę wlać do garnka dodać serki topione oraz ser pleśniowy, włączyć gaz i podgrzewać na małym ogniu aż serki się rozpuszczą - często mieszać. W tym czasie zetrzeć ser żółty na tarce. Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę przyprawić gyrosem solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni.
Gdy sery się rozpuszczą dodać ser żółty i mieszać tak długo aż sos będzie gładki. Na końcu dodać pierś z kurczaka.
Ugotowany makaron włożyć do sosu wymieszać i podawać.



2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis, jak i cały Twój blog :) zacznę tu wpadać częściej :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń