sobota, 25 stycznia 2014

Ciasto jogurtowe z czekoladą



Kolejna propozycja na smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto:). Robi się je ekspresowo a jeszcze szybciej znika. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Uwielbiam gotować.


Składniki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g groszków czekoladowych
- cukier puder do opruszenia


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
W drugiej misce mieszam mikserem cukier, jajko, jogurt, olej (miksuję 30 sekund). Suche składniki łączę z mokrymi i mieszam do połączenia.  Na koniec dodaję groszki czekoladowe - mieszam.
Ciasto przelewam do keksówki. Piekę w 180 stopniach 50 - 60 minut. Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz