poniedziałek, 6 stycznia 2014

Ptasie mleczko na biszkopcie



Kolejna propozycja na szybkie i smaczne ciacho do kawki:).


Składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 300 ml śmietanki 30%
- 2  galaretki wiśniowe (może być inna)
- dżem u mnie agrestowy


Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz obie mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
WAŻNE!!!!
Po wyciągnięciu blachy z piekarnika uderzamy o stół aby biszkopt nam nie opadł:)!


Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i chłodną dodajemy do ubijanej śmietany.
Biszkopt smarujemy dżemem i wkładamy na niego śmietanę i chowamy do lodówki.
W między czasie drugą galaretkę rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu i gdy prawie nam stężeje wylewamy na śmietanę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz