piątek, 3 stycznia 2014

Czarny placek z kremem i polewą



Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu placek. Polecam na karnawał:).


Składniki
- 1/2 kg maki
- 250 g margaryny
- 250 g cukru pudru Kupiec
- 4 łyżki kakao
- 3/4 szklanki wody
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 jajek
Krem
- kostka margaryny
- 1 ćwiartka kwaśnej śmietany
- 200 g cukru pudru Kupiec
Polewa kakaowa
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/3 kostki margaryny


Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, tak jak na babkę. Wsypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszając z wodą raz jedno raz drugie. Dodać rozpuszczoną margarynę oraz na końcu ubite białka - wymieszać i włożyć na blachę.

Krem:
Cukier z margaryną utrzeć na puszystą masę, następnie po trochu dodawać śmietanę.
UWAGA!!!
Gdy krem nam się zważy włożyć miskę nad garnek z gotującą wodą i cały czas ucierać masa zrobi się gładka!!!

Polewa kakaowa:
Wszystkie składniki włożyć do garnka i wstawić na małym gazie cały czas mieszać. Gdy masa będzie jednolita, przestudzić i wylać na krem.







2 komentarze: