środa, 26 marca 2014

Zupa porowa z ryżem



Ostatnio stałam się fanką zup. Szczególnie do gustu przypadła mi zupa z pora właśnie :). Przepis na tę zupę znalazłam z gazecie Moje Smaki Życia.


Składniki
- 2 duże pory (jasne części)
- 1 marchewka
- około 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 l bulionu
- pół szklanki ryżu lub jeden woreczek
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz


Pora dokładnie umyj, pokrój wzdłuż na pół i posiekaj w piórka. Umytą i obraną marchewkę pokrój w drobną kostkę. Obrany imbir i czosnek drobno utrzyj.
Na rozgrzanej w garnku oliwie z masłem zeszklij pora (około 5 minut). Dodaj imbir a po chwili czosnek - przesmaż. Wrzuć ryż i marchew, zalej gorącym bulionem. Gotuj pod przykryciem około 15 minut aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj posiekaną natkę pietruszki.

2 komentarze:

  1. Normalnie nie komentuje przepisow, nawet jesli okaza sie rewelacyjne, ale ta zupa to poezja. Monia sprawdzasz sie w tej kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń