środa, 5 września 2012

Kurczak w maślance




Z moim mężem bardzo lubimy nogi z kurczaka, więc często pojawiają się na naszym stole. Tym razem pomysł na kurczaka zaczerpnęłam z książki "Nigella Ekspresowo".


Składniki
- 4 sztuki nóg z kurczaka (u mnie wyszło ponad 1,5 kilo)
- 500 ml maślanki
- 60 ml oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem i obrane
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 łyżka morskiej soli
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka syropu klonowego (u mnie miód)


Włóż mięso do dużej mocnej torby foliowej bądź miski i zalej maślanką oraz olejem.
Dodaj ząbki czosnku, pieprz i sól.
Oprósz mięso kminem rzymskim, dodaj miód i dokładnie obtocz mięso w marynacie.
Włóż mięso na całą noc do lodówki, albo zostaw na blacie na 30 minut - do 2 godzin.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyjmij mięso z torby, dokładnie otrząsając je z nadmiaru marynaty, i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Pokrop kawałki kurczaka olejem i piecz około godziny, aż mięso będzie rumiane, miejscami przypieczone i soczyste w środku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz