piątek, 28 września 2012

Francuskie Tosty Pączkowe



Naszła mnie ochota na słodkie, ale nie chciało mi się za długo siedzieć w kuchni, i znalazłam idealny ekspresowy przepis. A do tego bardzo sycący, słodki. A przepis mam z książki "Nigella Ekspresowo"



Składniki
- 2 jajka
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego Skworcu
- 60 ml tłustego mleka
- 4 małe kromki tostowego chleba (albo dwie duże przekrojone na pół)
- 25 g masła + odrobina bezwonnego oleju do smażenia
- 50 g miałkiego cukru (u mnie brązowy)




W płaskim szerokim naczyniu roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
Zamocz kromki chleba w jajecznej mieszaninie za 5 minut z każdej strony.
Rozgrzej masło z olejem na patelni i obsmażaj nasączone kromki chleba, aż będą złociste i miejscami mocniej przypieczone z obu stron.
Wsyp cukier na talerz i obtocz w nim tosty, aż pokryją się nim jak pączki.





3 komentarze:

  1. Ale muszą być dobre... :) A jeszcze konfitura do tego, i jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń