To, że żurawina jest zdrowa chyba każdy wie. Szczególnie dobrze wpływa na układ moczowy, ale też zawiera dużo witamin. Okres na żurawinę trwa mniej więcej od września do listopada. Żurawina nie należy do tanich owoców ale warto ją kupić. Z ponad kilograma owoców wyszło mi ponad 2 litry soku. A przepis zrobiłam według soku z aronii.
Składniki
- 1,3 kg żurawiny
- 1 cytryna
- kilo cukru
- 1,3 lita przegotowanej wody (oprócz wrzątku do zalania żurawiny)
Żurawinę umyć zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i włożyć do garna, wlać 1,3 litra wody, wsypać cukier i wlać sok wyciśnięty z jednej cytryny - zacząć podgrzewać.
Sok doprowadzić do wrzenia i gotować pilnując by nie wykipił, około godziny, owoce powinny zmięknąć. Sito umieścić na drugim garnku lub misce i wylać całość, przecedzając sok - sok rozlać do butelek, zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 30 minut od momentu zagotowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz