piątek, 18 października 2013

Papryka konserwowa



Dostałam jeszcze w miarę tanią paprykę i postanowiłam ją zamknąć w słoikach. Użyłam papryki zielonej i czerwonej.


Składniki
- 1 i 1/2 kg papryki
Zalewa:
- 200 g cebuli
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 3/4 szklanki cukru 
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżeczka mielonych goździków Ziołowy Zakątek
- olej


Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski - zasypać solą na około 30 minut.
Cebulę obrać pokroić w prążki i również zasypać solą na około 30 minut.
Wszystkie składniki do zalewy umieścić w garnku i gdy zacznie się ona gotować to dodać cebulę i gotować 3 minuty. Po tym czasie dodać paprykę i gotować ją w tej zalewie 10 minut. Po tym czasie nakładać do słoików i do każdego słoika nałożyć łyżkę oliwy zakręcić i pasteryzować, od zagotowania około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz