środa, 30 października 2013

Chlebek bananowy z migdałami i orzechami włoskimi



Kupiłam ostatnio trochę bananów ale nikt z domowników nie miał na nie ochoty. Przypomniało mi się że ostatnio u Marty zobaczyłam ciekawy przepis na chlebek bananowy i postanowiłam spróbować. I wyszedł przepyszny.


Składniki
- 4 banany (dałam 3 duże)
- jajko
- 50 g migdałów
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 150 g cukru brązowego
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g orzechów włoskich


Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać masło i ekstrakt waniliowy i zmiksować.  Migdały zmiksować na proszek. Dodać do suchych składników i wymieszać. Całość przenieść do bananowej masy, dodać orzechy włoskie i wymieszać.
Przelać do keksówki. Piec w 170 stopniach, 60 minut.



4 komentarze: