Dla mnie połączenie szpinak - feta - kurczak jest idealne:). Uwielbiam:D!!!! Tym razem postawiłam na pierogi z tym farszem i nie zawiodłam się.
Składniki
Ciasto:
- 8 szklanek mąki = kilogram mąki
- 2 szklanki przegotowanego mleka
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
Farsz
- kilogram szpinaku (u mnie mrożony)
- 2 opakowania sera fety
- kilogram piersi z kurczaka
I tak najpierw przygotowujemy farsz. Szpinak wkładamy do garnka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem dodajemy czosnek, sól, pieprz. Gdy jest już gotowy wkładamy na sito żeby odsączył się z nadmiaru wody. Pierś z kurczaka kroimy w malutką kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem - bardziej ją dusząc!Gdy wszystko nam ostygnie wkładamy do miski dodajemy ser i ewentualnie jeszcze przyprawiamy - odkładamy na bok.
Po zrobieniu farszu zabieramy się za ciasto. Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Gdy już będzie gotowe rozwałkowujemy je i za pomocą szklanki wykrawamy koła i napełniamy je farszem i sklejamy.
Ja zrobiłam większą ilość pierogów i wszystkich nie gotowałam tylko włożyłam w worki i do zamrażalki. Ale trochę spróbowałam i gotowałam je w wodzie 7 minut. Polałam masłem i cebulką.
mnie smakują polane przyrumienioną cebulką
OdpowiedzUsuńTeż lubię:)
Usuń