Ostatnio mam fazę na zupy, więc trochę sobie z nimi kombinuję. Przepis ten znalazłam na stronie Ugotuj.to
Składniki
- kalafior
- pietruszka
- marchewka
- por
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- sól
- pieprz
- 1 duży serek topiony
Por pokrój w plasterki, pietruszkę i marchewkę w kostkę. W garnku rozgrzać olej, włożyć por, pietruszkę i marchewkę, posypać imbirem, gałką, solą i pieprzem. Smażyć warzywa 5 - 7 minut. Wlać mleko i bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kalafior podzielony na części. Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Lekko przestudzić i zmiksować. Ponownie postawić na małym ogniu, dodać serek topiony. Gdy się rozpuści gotować jeszcze 2 - 3 minuty, doprawić solą, pieprzem i przyprawami.
krem z kalafiora - jeden z najlepszych kremów:)
OdpowiedzUsuńmoja pierwsza zupa - krem! jest WYŚMIENITA! ;)
OdpowiedzUsuńSuper:), bardzo się cieszę, że wyszło:)
UsuńDziś zrobiłam ten krem (mój pierwszy w życiu) i potwierdzam - pyyycha :) choć wciąż mam problemy z przyprawianiem ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń