Kolejna zapiekanka z kaszą gryczaną bo w takiej postaci nam najbardziej smakuje:). Połączyłam warzywa z parówką i dodałam białe szparagi i wyszła naprawdę bardzo ale to bardzo dobra.
Składniki
- 2 woreczki kaszy gryczanej Kupiec
- papryka czerwona
- papryka żółta
- mała cukinia
- 6 parówek
- ser topiony ( 2 kwadraciki śmietankowe)
- 100 g sera żółtego
- szparagi białe
-150 g śmietany 12%
Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Szparagi obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej i ocukrzonej wodzie, od zagotowania około 10 minut.
Z obu papryk wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cukinię przekrawamy na pół i wyjmujemy środek, po czym kroimy w kostkę. Warzywa przysmażamy na patelni do miękkości.
Parówkę kroimy na kawałki i również podsmażamy na patelni.
Kaszę, warzywa, szparagi i parówki mieszamy w misce i dodajemy serki topione.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy śmietanką i posypujemy startym żółtym serem. Na ser wkładamy szparagi.
Zapiekamy w 180 stopniach około 20 minut.
Bardzo mi się podoba wersja z parówką! coś innego :)
OdpowiedzUsuń