Kolejna propozycja muffinek tym razem marmurkowe. Przepis ten znalazłam w gazecie Moje Smaki Życia.
Składniki
- 280 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru lawendowego przepis tutaj
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego Rapso
- 2 łyżki kakao
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i oba rodzaje cukru. W drugiej misce mieszamy jajko, mleko i olej.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy.
Odlewamy połowę ciasta i dodajemy kakao.
Do papilotek nakładamy łyżkę jasnego ciasta, a na środek - porcję ciemnego.
Pieczemy w 200 stopniach, około 20 minut.
Olej Rzepakowy Rapso - olej ten został przetworzony z rzepaku. Jest olejem uniwersalnym w użyciu olej jadalny do zastosowania w nowoczesnej kuchni. Dla osób odżywiających się świadomie. Nadaje się do smażenie, do wypieków, sałatek, gotowania jak i pieczenia.
Jesteś królową muffinek! :)
OdpowiedzUsuń