sobota, 11 sierpnia 2012

Naleśniki "na ostro" z mortadelą serem żółtym i sosem 1000 wysp



Kolejna propozycja naleśników. Już na blogu pojawiła się podobna propozycja, ale tym razem sos jest inny, i muszę powiedzieć że równie dobry jak nie lepszy od poprzedniego:).


Składniki
- 0,75 litra mleka
- 0,5 kg mąki
- szczypta soli
- 4 jajka
Farsz
- mortadela około 400 g
- kostka żółtego sera
- sos 1000 wysp Develey




Mleko miksuję z mąką po chwili dodaję jajka i szczyptę soli, znów miksuję. Odstawiam na chwilę ciasto.
W między czasie kroję mortadelę w kostkę, i ser żółty również.
Smażę naleśniki na patelni bez tłuszczu.
Gdy naleśnik jest usmażony z jednej strony to przekładam na drugą, a na stronie usmażonej rozsmarowuję sos na to wkładam mortadelę i ser. Po usmażeniu delikatnie ściągam z patelni i na talerzu zwijam naleśnika. Najlepiej smakuje na ciepło, wyszło mi około 10 naleśników.




Sos 1000 wysp Develey - sos mi bardzo zasmakował. Jest sosem słodko - kwaśnym. Nadaje się do ryb, do mięs jak i owoców morza, można go również podawać z ryżem i naleśnikami jak powyżej:). Sos ma ładny łososiowy kolor, co nadaje potrawie ładny wygląd no i oczywiście smak:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz