Moje pierwsze maślane ciasteczka smakowały wyśmienicie:). Gorzej z wyglądem, bo mi popękały i do tego wszystkiego wylała się konfitura. Ale spokojnie następnym razem będzie lepiej, jak to się mówi trening czyni mistrzem czy jakoś tak:). Przepis ten znalazłam na blogu Dziś mam ochotę na...
Składniki
- 170 g masła
- żółtko
- nieco ponad 1/3 szklanki cukru
- około 2 szklanek mąki
- konfitura u mnie dżem Materne wiśniowy
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy otrzymamy gładką masę, wtedy dodajemy żółtko i znowu miksujemy. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto.
Formujemy z niego małe kuleczki.
Trzonem łyżki robimy wgłębienie i wkładamy konfiturę.
Pieczemy w 190 stopniach, 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz