czwartek, 5 czerwca 2014

Lemoniada rabarbarowa



A że zbliżają się upały to zapraszam Was na przepyszną, a przede wszystkim orzeźwiającą lemoniadę.
Przepis ten znalazłam na blogu Pora coś zjeść.


Składniki
- 500 g rabarbaru
- cytryna
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka cukru
- 300 ml wody + 1,5 litra
- mięta (pominęłam)
- plasterki cytryny
- lód


Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w duże kawałki (nie obieramy go!). Cytrynę parzymy wrzątkiem, dokładnie myjemy, następnie za pomocą obieraka do warzyw obieramy skórkę i dodajemy do rabarbaru.
Następnie wciskamy sok z cytryny, wszystkie składniki wkładamy do garnka, dodajemy cukier, rozciętą laskę wanilii, zalewamy 300 ml wody.
Gotujemy aż rabarbar się rozpadnie, około 10 minut.
Powstałą masę odsączamy na sitku, napój który powstał chłodzimy. Przed podaniem dopełniamy wodą, do szklanek wkładamy lód i plasterki cytryny, oraz jak mamy mięte.



1 komentarz: