wtorek, 24 czerwca 2014

Dżem truskawkowy



Uwielbiam dżemy truskawkowe, szczególnie do placuszków i naleśników. Niestety truskawki już się kończą więc korzystajcie póki możecie :). Przepis ten znalazłam na blogu Domi.


Składniki
- 1 kg truskawek
- sok z dwóch małych cytryn
- 1 kg cukru
- laska wanilii (opcjonalnie, pominęłam)


Dobrze oczyszczone i umyte truskawki wysuszyć, większe truskawki pokroić na mniejsze części a mniejsze zostawić w całości. Włożyć do garna z grubym dnem oraz dodać sok z cytryn - jeśli dostaną się pestki to nic pod koniec gotowania wypłyną na powierzchnię i będzie można je wyłowić.
Postawić garnek na ogniu gotować około 5 minut, mieszając aż truskawki puszczą dużo soku - wtedy wsypać cukier oraz jak ktoś dodaję laskę wanilii. Mieszać energicznie i gotować około 20 - 30 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i mieszać, aż zniknie cała piana z wierzchu, po czym ugniatać owoce tłuczkiem do ziemniaków (tak aby niektóre zostały w całości).
Dżem rozlewać do czystych wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, można też dla pewności zapasteryzować słoiki w piekarniku lub w garnku z wodą.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam dżem robiłam, przepis na moim blogu zapraszam.

    OdpowiedzUsuń