środa, 25 czerwca 2014

Kompot z truskawek z cytryną



Kolejną moją propozycją na zrobienie czegoś z truskawek czyli kompot. Wyszedł bardzo dobry a dzięki cytrynie bardzo orzeźwiający oraz z kwaskowatym smakiem. Takie kompoty również zrobiłam na zimę.


Składniki
- kg truskawek
- 1,5 litra wody
- 4 łyżki cukru
- sok z jednej cytryny + plasterki do dekoracji


Truskawki myjemy, czyścimy i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i zalewamy wodą. Stawiamy na gazie, i od zagotowania gotujemy około 5 - 10 minut na małym ogniu. Podajemy mocno schłodzone.

Takie też kompoty zrobiłam na zimę. Na każdy słoik dałam 2 łyżki cukru i po plasterku cytryny. Zalałam gorącą wodą i zakręcałam słoiki. Dla pewności jeszcze pasteryzowałam w wodzie od zagotowania 20 minut.



2 komentarze: