poniedziałek, 2 czerwca 2014

Kompot z rabarbaru z cytryną i anyżem gwiazdkowym



Kolejna propozycja na kompot z rabarbaru tym razem z anyżem gwiazdkowym, który dał posmak korzenny :). Takie też kompoty zrobiłam na zimę.


Składniki
- 1 kg rabarbaru
- cytryna 
- 3 łyżki cukru
- 2 szt anyżu gwiazdkowego


Rabarbar obieramy i myjemy, po czym kroimy w mniejsze części - wkładamy do garnka dodajemy cukier, anyż oraz sok z cytryny (można dodać też skórkę). Zalewamy około 2,5 litra wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze na mniejszym gazie około 10 minut. Podajemy schłodzone:)

3 komentarze:

  1. świetny pomysł na pewno dobrze gasi pragnienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak gasi pragnienie:), można w upał również dodać kostki lodu :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń