Strony

środa, 30 października 2013

Chlebek bananowy z migdałami i orzechami włoskimi



Kupiłam ostatnio trochę bananów ale nikt z domowników nie miał na nie ochoty. Przypomniało mi się że ostatnio u Marty zobaczyłam ciekawy przepis na chlebek bananowy i postanowiłam spróbować. I wyszedł przepyszny.


Składniki
- 4 banany (dałam 3 duże)
- jajko
- 50 g migdałów
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 150 g cukru brązowego
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g orzechów włoskich


Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać masło i ekstrakt waniliowy i zmiksować.  Migdały zmiksować na proszek. Dodać do suchych składników i wymieszać. Całość przenieść do bananowej masy, dodać orzechy włoskie i wymieszać.
Przelać do keksówki. Piec w 170 stopniach, 60 minut.



poniedziałek, 28 października 2013

Ciasteczka waniliowe



Kolejna porcja ciasteczek robiona z moją córcia:). Tym razem postawiłyśmy na waniliowe:). A przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.


Składniki
- 180 g masła (dałam 200 g)
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
- szczypta soli


Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać i szybko zagnieść ciasto. Po wyrobieniu ciasta włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto wałkować i wykrawać ciasteczka.
Piec w 180 stopniach przez 12 minut.

niedziela, 27 października 2013

Krokiety z serem żółtym i mortadelą



Lubicie krokiety? BO ja bardzo a szczególnie te które dziś Wam zaprezentują. Są świetne w smaku i bardzo sycące.



Składniki
Ciasto naleśnikowe:
- 0,5 l mleka
- 4 jajka
- mąka (żeby było dość gęste)
- szczypta soli
Nadzienie:
- ser żółty
- mortadela
- bułka tarta
- 2 jajka


Najpierw robimy ciasto naleśnikowe tak żeby nie było grudek najlepiej mikserem. UWAGA WAŻNE!!! Odstawiamy ciasto na co najmniej pół godziny. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki najlepiej bez tłuszczu.
 Ser żółty i mortadelę kroimy w paski.
Na każdy naleśnik wkładamy po kawałku sera żółtego i mortadeli po czym zwijamy w taką jakby kopertę.
Następnie każdego naleśnika z nadzieniem obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Inaczej może się przypalić tak jak mi z jednej strony:/.

sobota, 26 października 2013

Wrapsy z serem i szynką



Bardzo szybka i smaczna przekąska na imprezkę:). Robi się ją szybko i jeszcze szybciej znika.


Składniki
- 1 opakowanie tortilli
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 4 duże plastry szynki
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- 1 mała cebula


Cebulę drobno siekamy.
Placki tortilli smarujemy serkiem śmietankowym, oprószamy papryką i pieprzem, posypujemy cebulą. Na niej układamy plastry szynki.
Rolujemy tortillę, zwijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki kroimy ukośnie na kilkucentymetrowe kawałki.

piątek, 25 października 2013

Ciasteczka anyżowe



Miałam dziś nerwowy dzień i w ramach relaksu i odprężenia się upiekłam ciasteczka. Moja córcia była zachwycona bo je wycinała, była to dla nas świetna zabawa:). A jaka radość podczas jedzenie że wycinała:). A przepis ten znalazłam na blogu Dorota Smakuje.


Składniki
- łyżeczka anyżu Ziołowy Zakątek
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- szczypta soli


Mąkę i proszek przesiewamy do miski.
Wbijamy jajko, dodajemy masło pokrojone w kostkę, sól, cukier i anyż.
Zagniatamy szybko ciasto.
Chłodzimy je 30 minut w lodówce. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.



czwartek, 24 października 2013

Świderki z czerwoną fasolką i kurczakiem



Kolejne smaczne i szybkie danie. Było pyszne moja córcia to aż całą miseczkę zjadła tak jej smakowało.


Składniki
- makaron świderki Mamma Mia
- puszka czerwonej fasoli
- pierś z kurczaka
- 100 ml bulionu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
-pieprz



Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Bulion łączymy z koncentratem pomidorowym i dodajemy do kurczaka wraz z fasolką i zalewą. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.




Makaron z sosem śmietanowo - serowym pojawił już się na blogu tutaj, ale tak nam zasmakował, ze często go robię. Tym razem użyłam makaronu kolanka Mamma Mia.



środa, 23 października 2013

Budyniowiec na biszkopcie



Bardzo dobry budyniowiec tym razem zrobiony na biszkopcie i cieście miodowym. Bardzo pracochłonny ale efekt końcowy świetny:).


Składniki
Ciasto miodowe:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- jajko
- 150 g margaryny
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 mąki tortowej
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- kostka margaryny
Czekolada:
- 100 g margaryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao
- jajko
- woda zimna

Potrzebne nam będą 3 blachy tej samej wielkości!!!!!

Ciasto miodowe:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Piec na papierze do pieczenia w 180 stopniach około 10 - 15 minut.

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę - dodając stopniowo cukier, później żółtka oraz mąkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika uderzamy blachą o stół aby biszkopt nam nie opadł:D!

Masa budyniowa:
Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki mleka i wkładamy do niej obie mąki i mieszamy intensywnie aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. . Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy rozmieszaną mąkę i mieszamy aż zrobi się budyń. Gdy już jest gęstę dodać margarynę i poczekać aż się rozpuści ciągle mieszając.

Na ciasto z miodem wlać połowę gorącego budyniu - przykryć biszkoptem i na niego wlać drugą część budyniu. Na niego położyć drugie ciasto miodowe i na jego wierzch wlać czekoladę.

Czekolada:
W garnku rozpuścić margarynę dodać cukier i kakao - zagotować. Gdyby masa zaczęła nam się rozwarstwiać dodać zimną wodę i mieszać. Później odstawić na chwilę aby przestygło dodać jajko wymieszać i wlać na ciasto miodowe.
Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc!!!




wtorek, 22 października 2013

Sałatka ze śledziem i ananasem



Bardzo lubię sałatki, ale dość rzadko nie wiedząc czemu u mnie się na blogu pojawiają:). Połączenie ananasa i matiasów jest świetne.


Składniki
- 4 filety matiasów
- 3 plastry ananasa
- 100 g selera
- sól
- 200 g gotowanych ziemniaków
- kwaśne jabłko
- cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki octu winnego
- 50 g majonezu
- 1/8 l kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy


Matiasy pokroić w paski i zamoczyć na pół godziny w soku ananasowym. Po tym czasie je odsączyć i włożyć do miski. Selera pokroić w kostkę i dusić 5 minut w małej ilości wody. Ziemniaki pokroić w kostkę i również ugotować do miękkości. Jabłko, cebulę i ananasa również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski wymieszać i przyprawić.
Ocet winny, majonez, śmietanę i musztardę wymieszać ze sobą i włożyć do miski. Pomieszać sałatkę. Podawać schłodzoną.





A sałatkę podałam w ceramicznej dipówce, sosjerce lub naczyniu do zapiekania, ale jak widać sałatka też się w niej świetnie prezentuje:). Ceramiczne naczynie jest świetne, bo można je wykorzystać do różnych dań.  Dipówka ta zachowuje długo temperaturę, można używać jej do piekarnika jak i mikrofalówki. Może nabyć ją w sklepie Emako, po bardzo atrakcyjnej cenie:). Zapraszam serdecznie.

poniedziałek, 21 października 2013

Pierogi ze szpinakiem, fetą i kurczakiem



Dla mnie połączenie szpinak - feta - kurczak jest idealne:). Uwielbiam:D!!!! Tym razem postawiłam na pierogi z tym farszem i nie zawiodłam się.


Składniki
Ciasto:
- 8 szklanek mąki = kilogram mąki
- 2 szklanki przegotowanego mleka
- 4  łyżki masła
- szczypta soli
Farsz
- kilogram szpinaku (u mnie mrożony)
- 2 opakowania sera fety
- kilogram piersi z kurczaka


I tak najpierw przygotowujemy farsz. Szpinak wkładamy do garnka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem dodajemy czosnek, sól, pieprz. Gdy jest już gotowy wkładamy na sito żeby odsączył się z nadmiaru wody. Pierś z kurczaka kroimy w malutką kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem - bardziej ją dusząc!Gdy wszystko nam ostygnie wkładamy do miski dodajemy ser i ewentualnie jeszcze przyprawiamy - odkładamy na bok.
Po zrobieniu farszu zabieramy się za ciasto. Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Gdy już będzie gotowe rozwałkowujemy je i za pomocą szklanki wykrawamy koła i napełniamy je farszem i sklejamy.
Ja zrobiłam większą ilość pierogów i wszystkich nie gotowałam tylko włożyłam w worki i do zamrażalki. Ale trochę spróbowałam i gotowałam je w wodzie 7 minut. Polałam masłem i cebulką.


niedziela, 20 października 2013

Sok z żurawiny



To, że żurawina jest zdrowa chyba każdy wie. Szczególnie dobrze wpływa na układ moczowy, ale też zawiera dużo witamin. Okres na żurawinę trwa mniej więcej od września do listopada. Żurawina nie należy do tanich owoców ale warto ją kupić. Z ponad kilograma owoców wyszło mi ponad 2 litry soku. A przepis zrobiłam według soku z aronii.


Składniki
- 1,3 kg żurawiny
- 1 cytryna
- kilo cukru
- 1,3 lita przegotowanej wody (oprócz wrzątku do zalania żurawiny)


Żurawinę umyć zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i włożyć do garna, wlać 1,3 litra wody, wsypać cukier i wlać sok wyciśnięty z jednej cytryny - zacząć podgrzewać.
Sok doprowadzić do wrzenia i gotować pilnując by nie wykipił, około godziny, owoce powinny zmięknąć. Sito umieścić na drugim garnku lub misce i wylać całość, przecedzając sok - sok rozlać do butelek, zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 30 minut od momentu zagotowania wody.

sobota, 19 października 2013

Rosół bez kostki rosołowej



Lubicie rosół? Bo ja nie przepadam:), ale od czasu do czasu zdarza mi się go zrobić. A tym bardziej jestem z siebie dumna bo zrobiłam go bez kostki rosołowej:). Wyszedł naprawdę bardzo bardzo dobry.


Składniki
- Makaron Krajanka Czaniecki
- por
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kurczak (skrzydełka, nóżka)
- sól
- cebula


Do garnka wkładamy mięso dodajemy obrane i umyte warzywa. Zalewamy wodą około 2 litrów, dodajemy łyżkę soli i stawiamy na gazie. Cebulę opalamy nad gazem (w niektórych miejscach ma być czarna), i wkładamy ją do rosołu. Z wierzchu ściągamy "szumowiny" - rosołu nie należy zagotować, gdy widzimy że zaczyna się pienić zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu. Ja gotowałam około 2 godzin.



piątek, 18 października 2013

Papryka konserwowa



Dostałam jeszcze w miarę tanią paprykę i postanowiłam ją zamknąć w słoikach. Użyłam papryki zielonej i czerwonej.


Składniki
- 1 i 1/2 kg papryki
Zalewa:
- 200 g cebuli
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 3/4 szklanki cukru 
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżeczka mielonych goździków Ziołowy Zakątek
- olej


Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski - zasypać solą na około 30 minut.
Cebulę obrać pokroić w prążki i również zasypać solą na około 30 minut.
Wszystkie składniki do zalewy umieścić w garnku i gdy zacznie się ona gotować to dodać cebulę i gotować 3 minuty. Po tym czasie dodać paprykę i gotować ją w tej zalewie 10 minut. Po tym czasie nakładać do słoików i do każdego słoika nałożyć łyżkę oliwy zakręcić i pasteryzować, od zagotowania około 30 minut.

czwartek, 17 października 2013

Krówka



To chyba jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam krówkę i wszystko co krówkowe:D.


Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek miodu
- 1/2 kostki margaryny (ja zawsze używam Kasi)
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Agro - Wodzisław
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem śmietankowy:
- 1/2 litra śmietany 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
Polewa:
- 1 puszka krówki


Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Dwie blachy wyłożyć poapierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Piec 15 minut w 200 stopniach.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywną masę i dodać rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyć ją na jedną część placka. Potem przykryć to drugą częścią placka i wyłożyć na niego krówkę.

Ciasto powinno chłodzić się całą noc aby zmiękło.




środa, 16 października 2013

Zapiekanka z makaronem oraz pastą z suszonych pomidorów



Może zapiekanka nie wygląda na zachęcającą ale zapewniam Was że jest przepyszna. Tak dobrej zapiekanki to ja dawno nie jadłam:). A przepis widziałam w jakimś programie kulinarnym z włoskim jedzeniem.


Składniki
- Makaron Belli Fregnacce (duże łazanki) Smaki Południa
- 300 g pomidorów suszonych z alewy
- 250 g serka mascarpone
- 50 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- ser żółty


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Pomidory suszone odsączamy z zalewy i wkładamy do robota kuchennego lub blendera. Dodajemy do nich serek mascarpone, śmietankę oraz sól i pieprz. Miksujemy wszystko na gładką masę.
Ugotowany makaron wkładamy do miski dodajemy masę pomidorową i wszystko mieszamy - ewentualnie doprawiamy.
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.



wtorek, 15 października 2013

Deser z galaretki jogurtu i jabłka



Kolejny szybki, smaczny i mało kaloryczny deser.


Składniki
- galaretka turkusowa Agro - Wodzisław
- kubek jogurtu naturalnego
- orzechy włoskie tarte
- jabłko


Galaretkę przygotować według wskazań na opakowaniu i poczekać aż stężeje. Jogurt połączyć z orzechami włoskimi. Jabłko pokroić w kostkę.
Gdy galaretka już stężeje włożyć na nią jogurt, i górę ozdobić jabłkami.



poniedziałek, 14 października 2013

Zupa krem z kalafiora



Ostatnio mam fazę na zupy, więc trochę sobie z nimi kombinuję. Przepis ten znalazłam na stronie Ugotuj.to


Składniki
- kalafior
- pietruszka
- marchewka
- por
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- sól 
- pieprz
- 1 duży serek topiony


Por pokrój w plasterki, pietruszkę i marchewkę w kostkę. W garnku rozgrzać olej, włożyć por, pietruszkę i marchewkę, posypać imbirem, gałką,  solą i pieprzem. Smażyć warzywa 5 - 7 minut. Wlać mleko i bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kalafior podzielony na części. Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Lekko przestudzić i zmiksować. Ponownie postawić na małym ogniu, dodać serek topiony. Gdy się rozpuści gotować jeszcze 2 - 3 minuty, doprawić solą, pieprzem i przyprawami.

niedziela, 13 października 2013

Sałatka z pomidora i fety z oregano



Smaczna, szybka sałatka. W sam raz na kolację:).


Składniki
- 5 pomidorków lima
- kostka sera feta
- 2 łyżeczki oregano Kotanyi Raj Smakosza


Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę, dodać oregano i wszystko wymieszać. Podawać schłodzone.



sobota, 12 października 2013

Budyniowiec



Wprawdzie już budyniowiec pojawił się u mnie na blogu, ale wtedy był cukrem lawendowym, a teraz będzie z waniliowym. Obie wersje są bardzo dobre. Mój mąż ten placek mógłby jeść codziennie:).



Składniki
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe Wodzisław
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 cukier wanilinowy Wodzisław
- litr mleka
- ciastka petit berry


Ciastka włożyć na blaszkę.
Z litra mleka odlać szklankę, a resztę zagotować z margaryną, cukrem wanilinowym i szklanką cukru. W jednej szklance mleka rozbić 4 żółtka, dodać szklankę mąki i budynie. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać rozdrobnioną masę i intensywnie mieszać.
Gorącą masę wlać na ciastka, na masę włożyć pozostałe ciastka.
Gdy placek ostygnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.



piątek, 11 października 2013

Racuchy z cukinii



Gdy zobaczyłam ten przepis w książce Nigelli wiedziałam że go szybko zrobię wydawał mi się bardzo interesujący. A do tego połączenie cukinii i sera feta rewelacyjne:).


Składniki
- 4 cukinie
- 5 - 6 dymek - dałam jedną mniejszą cebulę
- 250 g fety
- mały pęczek świeżej pietruszki - posiekanej
- mały pęczek świeżej mięty (pominęłam)
- 1 łyżka suszonej mięty (pominęłam)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 140 g mąki
- sól
- pieprz
- 3 jajka - roztrzepane
- oliwa z oliwek do smażenia
- 3 - 4 limonki

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Rozłożyć ją na ściereczce i pozostawić na około 20 minut, aby się pozbyła nadmiaru soku.
Wrzucić posiekaną cebulę do miski i skruszyć tam fetę. Dosypać pietruszkę i słodką paprykę. Dodać mąkę i doprawić wszystko solą i pieprzem. Stopniowo wlewać roztrzepane jajko i mieszać, aby przed wrzuceniem odsączonej cukinii wszystko dobrze się połączyło. Ciasto może być rzadkie i grudkowate - takie ma być.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę po czym nakładać kopiste łyżki ciasta, rozpłaszczając je lekko. Smażyć na złoty kolor. Na talerzu skropić placuszki limonką.



czwartek, 10 października 2013

Ciasto z jabłkami



Przepis na wspaniałe, szybkie ciasto znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl. Ciasto dosłownie robi się w 5 minut, jest miękkie w środku po prostu wspaniałe.


Składniki
- 180 g mąki
- 3 małe jajka
- 100 g cukru
- 50 ml oleju
- 2 - 3 jabłka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego Skworcu


Jabłka obrać usunąć gniazda i pokroić w cienkie plastry. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym, następnie dodać olej. Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta wrzucić 3/4 pokrojonych jabłek, wymieszać i przelać ciasto do formy. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka.
Piec około 45 minut.



środa, 9 października 2013

Zupa z cukinii



Powiem tak, tak dobrej zupki dawno nie jadłam. Moja córcia też o dziwo zjadła całą miseczkę:). Przepis ten znalazłam na  Kwestii Smaku.


Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 i 1/3 szklanki bulionu
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 6 listków świeżej bazylii
- pieprz
- 2/3 szklanki śmietany 18%


Obieram cukinię, kroję na plastry i wrzucam do wrzącej i osolonej wody na około 8 minut.
Odsączoną cukinię miksuję razem z drobno posiekaną natką, dodaję do gotującego się bulionu - przyprawiam pieprzem i porwaną na kawałeczki bazylią.
Na koniec dodaję śmietanę.



wtorek, 8 października 2013

Kefirowe placuszki jabłkowe



Dostałam ostatnio dużo jabłek więc postanowiłam między innymi zrobić placuszki. Placuszki wyszły pyszne i wyszło ich bardzo dużo. Przepis znalazłam gdzieś w internecie.


Składniki
- 800 g kefiru
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 - 3 jabłka


Kefir, cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtko i cukier waniliowy miksujemy; a następnie stopniowo wsypujemy mąkę i miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę - dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.



poniedziałek, 7 października 2013

Likier malinowo - brzoskwiniowy



Przepis na ten likier znalazłam na blogu Domi. Najpierw trzeba było zrobić sok z malin i brzoskwiń a z pozostałych owoców zrobić likier. Soku Wam nie pokażę bo mi za bardzo nie wyszedł, ale likier całkiem całkiem dobry jest:D. Takie nalewki to ja lubię:).


Składniki
- pulpa owoców z syropu
- 200 g cukru
- 500 ml czystej wódki


Gorącą pulpę wymieszać z cukrem, aż się rozpuści (jak będzie w niej trochę soku - nic nie szkodzi), odstawić by całość całkowicie ostygła.
Kiedy ostygnie przełożyć pulpę do słoja i zalać wódką i bardzo dobrze wymieszać - odstawić na tydzień do lodówki - codziennie potrząsać słojem.
Po tym czasie likier przecedzić - dwa razy przez gazę wyłożoną na sicie - powinien być likier klarowny. Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu - powinien leżakować co najmniej 3 miesiące (tylko nie wiem czy tak długo wytrzymam:D, postaram się:)).



piątek, 4 października 2013

Kompot z jabłek z korzenną nutką



Wczoraj dostałam od mojego sąsiada pełno jabłek, więc trochę się będzie działo. Na pierwszy ogień poszedł kompot, potem deser, placuszki no i jakieś ciacho:). Kompot zrobiłam z korzenną nutką i wyszedł bardzo bardzo dobry:).


Składniki
- 5 dużych, twardych jabłek
- 2 litry wody
- laska cynamonu Skworcu
- gwiazdka anyżu Skworcu
- 4 goździki
- 4 łyżki cukru


Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze części. Włożyć je do garnka nalać wody, dodać, cukier, anyż, cynamon i goździki. Postawić na gazie i zagotować, potem zmniejszyć gaz i gotować około 5 - 10 minut. Najlepiej mi smakował na ciepło.



czwartek, 3 października 2013

Zapiekanka makaronowa z kukurydzą, fasolą czerwoną i paprykami



Szybka i smaczna w przygotowaniu zapiekanka, trochę coś innego niż tylko makaron z sosami.


Składniki
- Makaron kokardka Czaniecki
- papryka zielona
- papryka czerwona
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 200 g sera cheddar
- sól
- pieprz


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Obie papryki oczyścić i pokroić w kostkę po czym włożyć na patelnię i podsmażyć. Po około 10 minutach dodać fasolę wraz z zalewą i odsączoną kukurydzę - chwilkę pogotować.
Następnie w misce pomieszać makaron z warzywami i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym cheddarem i zapiekać 20 minut w 180 stopniach.




środa, 2 października 2013

Sałatka z selerem



Smaczna, mega szybka w przygotowaniu sałatka. Podana w ładnych miseczkach z łyżeczkami.


Składniki
- 2 słoiczki selera marynowanego
- puszka kukurydzy
- 40 dag szynki
- szczypiorek (zapomniałam:D)
- majonez
- sól 
- pieprz


Seler i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Szynkę pokroić w paseczki lub w większą kostkę włożyć do miski i wymieszać. Szczypiorek posiekać i dodać do reszty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.


Ceramiczne miseczki dostałam ze sklepu Emako - przeznaczone są do przekąsek, sałatek, sosów, dipów czy tak jak u mnie sałatek. Wykonane są z białej ceramiki z łyżeczkami. Wyglądają świetnie na stole i dobrze z nich się je.
Miseczki możecie nabyć w sklepie Emako, po bardzo atrakcyjnej cenie.



wtorek, 1 października 2013

Gulasz węgierski



Gdy zobaczyłam ten gulasz u Marty od razu wiedziałam, że go zrobię. Lubię dania ostre i jednogarnkowe:). Gulasz wyszedł przepyszny.


Składniki
- 500 g karkówki
- 100 g boczku
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 papryki zielone
- 1 papryczka chilli
- 1 mała pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 2 - 3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz


Karkówkę, boczek i papryki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w pióra, chilli drobno posiekać, pietruszkę zetrzeć na tarce. Karkówkę i boczek podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę i podsmażyć do czasu, aż będzie złota. Zalać dwoma szklankami wrzątku i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodać paprykę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dusić kolejne 20 minut (do miękkości) co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlać gorącą wodą. Masło roztopić, dodać słodką paprykę oraz trochę wywaru z gulaszu, dokładnie wymieszać. Przelać do garnka z gulaszem , wymieszać i dusić około 5 minut.