sobota, 10 sierpnia 2013

Ogórki w zalewie musztardowej



Kolejna porcja ogórków na zimę przygotowana. Tym razem ogórki z musztardą są bardzo smaczne.


Składniki (na 8 słoiczków takich jak na zdjęciu)
- 2,5 kg ogórków
Do każdego słoika włożyć:
- 7 sztuk ziela angielskiego
- 4 sztuki pieprzu w kulkach ( u mnie zielony) Skworcu
Zalewa
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 5 szklanek wody
- 5 łyżek musztardy sarepskiej


Ogórki pokroić na 4 części lub jak ogórek jest większy to na więcej. Ogórki układać w słoiczku pionowo. Do każdego słoika włożyć ziele angielskie i pieprz.
Zalewa:
Ocet, cukier, sól i wodę zagotować. Po zagotowaniu dodać musztardę i wymieszać. Nalewać zalewę do słoików i je zakręcać. Gotowe słoiki z ogórkami pasteryzować po 3 minut i odkładać.

1 komentarz:

  1. ja się dzisiaj wezmę za krokodylki wreszcie :) bo ogórki czekają :)

    OdpowiedzUsuń