Za keksem nie przepadam, bo nie przepadam za suszonymi owocami. Ale zrobiłam i całkiem dobry wyszedł:). Przepis ten znalazłam w książce Kuchnia Polska z 1999 roku.
Składniki
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 20 g proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek Kresto
- 50 g suszonych śliwek Kresto
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g skórki cytrynowej
- 50 g migdałów
- tarte orzechy włoskie BackMit
Śliwki i morele drobno pokroić. Bakalie obtoczyć w mące. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie i orzechy włoskie tarte oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać powierzchnię.
Piec godzinę w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz