środa, 28 sierpnia 2013

Kotlety niemieckie



U mnie w rodzinie znane są pod  nazwą kotlety niemieckie, może Wy znacie je pod inną. W sumie dawno ich nie robiłam bo przeszło rok. Zapomniałam o nich a są takie dobre i szybko się je robi.


Składniki
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki kartoflanki
- 2 łyżki magii
- 2 łyżki oliwy
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz


Kurczaka oraz cebulę pokroić w kostkę i włożyć do miski. Pietruszkę posiekać. Dodać jajko, kartoflankę, magii, oliwę i przyprawy - wymieszać. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażyć kotlety tak jak placki ziemniaczane. Z tego przepisu wychodzi około 12 kotletów.

3 komentarze:

  1. a powiem Ci, że mieszkam w Niemczech i nie spotkałam się z takimi jeszcze:) też robię kotlety z kurczaka, bardzo je lubimy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w rodzinie tak na nie mówią:), a nazwa pewnie inna jest:).

      Usuń
  2. U nas (wielkopolska) też znane są pod nazwą "kotlety niemieckie" i są bardzo pyszne :) Spróbuj trzymać je w lodówce całą noc i nazajutrz smażyć. Wtedy są o niebo lepsze, bo wszystkie składniki dobrze się ze sobą "zaprzyjaźnią :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń