A więc nadeszła ta chwila i oto z tym postem otwieram nowy dział na blogu: Co zrobić z resztkami?
Co tydzień w poniedziałek będę Wam pokazywać dania z przysłowiowych resztek. Postaram się prezentować dania co tydzień, ale też nie zawsze mi coś zostaje, więc w najgorszym wypadku będzie to co dwa tygodnie.
Mam nadzieję, że dział przypadnie Wam do gustu i z niektórych przepisów skorzystacie:). Ale też mam do Was prośbę jeśli macie jakieś fajne przepisy to podrzućcie mi na maila, a ja wypróbuję i zaprezentuję na blogu:).
A dziś prezentuję Wam pierwszy pomysł na czerstwy chleb, podpatrzyłam go u mojej siostry- jej dzieci się tym zajadają:).
Składniki
- 4 skibki czerstwego chleba
- jajko
- trochę mleka
- sól - opcjonalnie
- pieprz - opcjonalnie
- olej
Jajko łączymy z mlekiem i jeśli chcemy to przyprawiamy solą i pieprzem (ja nie przyprawiam bo daję córce). Następnie skibki chleba maczamy w jajku połączonym z mlekiem po około minucie z każdej strony - żeby chleb zrobił się miękki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażymy z każdej strony na lekko złoty kolor:).
Z pomysłem jak wykorzystać chleb na pewno się jeszcze pomysły pojawią:).
Robiłam taki chlebek nie raz,pycha!!!!
OdpowiedzUsuńTak jest przepyszny:)
Usuńu mnie raczej chleb schodzi i w poniedziałek rano już z piekarni mam świeży :) ale lubię chleb w jajku :)
OdpowiedzUsuńTak jest pyszny:). Mi też nie zawsze zostaje ale czasami tak to wtedy żeby nie wyrzucać to kombinuję:D
Usuńwww.anielskieprzysmaki.pl-ja tez tak robię.A zawsze coś sie oszczędzi albo jak sie nie chce robic kolacji wymyślnej:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniały mi się czasy spędzone w akademiku;)
OdpowiedzUsuńJa kocham słodkości, także jajko mieszałam z cukrem i cynamonem lub wanilią ;)
Też dobry pomysł:)
Usuńsuper dział! :) a taki chlebek też często robię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńZ czerstwego chleba można zrobić również fantastyczną przystawkę :D chleb pokroić w kosteczkę, skropić oliwą lub olejem, posypać bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi, dodać przecisniety lub posiekany czosnek i wstawić do piekarbika. Piec w 180 stopniach od czasu do czasu przemieszać. Piec do zezłocenia grzanek. Ostudzić i wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem, doprawić solą i gotowe :) przepyyyszneee!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię taki chlebek, czasem kładę jeszcze ser żółty mój syn uwielbia;) Babcia zawsze robiła nam taki chlebek. Pamiętam jeszcze czasy chleba z wodą ( taką ze studni) i posypany cukrem....ojj to były czasy wszystkie dzieciaki to lubiły
OdpowiedzUsuń