Korzystam z malin póki są choć są i odmiany jesienne więc będzie można z nich długo korzystać. Choć teraz chyba są najlepsze i najsłodsze, a i cenna nie najgorsza:). Przepis na ciasto znalazłam Filozofia smaku.
Składniki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g malin
- cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku - nadal miksując. Dodajemy ekstrakt ponownie miksujemy. Wsypujemy mąką połączoną z proszkiem do pieczenia, miksujemy aż składniki się połączą.
Ciasto wlewamy do okrągłej formy, na wierzchu układamy maliny.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniałe ciacho, jestem zachwycona. Sama ostatnio eksperymentuję z malinami na całego :)
OdpowiedzUsuńJa też:). Właśnie w piekarniku siedzi ciasto jogurtowe z malinami:)
Usuń