Kolejnym moim pomysłem na wykorzystanie resztek jest Kotlet z bułki tartej i jajka. Znacie ten pomysł? Lubicie? Bo my z córką uwielbiamy:). Sposób ten podpatrzyłam u mojego taty jak gotował, zawsze mi robił takie kotlety gdy zostawała bułka i jajko. Zazwyczaj gdy robimy schabowego lub innego kotleta to używamy właśnie bułki i jajka - i po co marnować jedzenie jak można zjeść:).
Zdaję sobie oczywiście sprawę, że nie każdy lubi takie rozwiązania, ale pokazać mogę.
Składniki
- jako
- bułka tarta
- sól - opcjonalnie
- pieprz - opcjonalnie
Do jajka wsypujemy bułkę tartą i mieszamy - jeśli jest za gęste dodać ciut przegotowanej wody. Przekładamy na patelnię i smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor.
U mnie w domu też tak wykorzystywaliśmy resztki, każdy sobie chwalił :D
OdpowiedzUsuńTo chyba u nas w regionie w wielkopolsce tak się robi:)
Usuń