piątek, 11 maja 2012

Gzik

Gzik z pyrą




Dziś na obiad zrobiłam typowo poznańskie danie gzik z pyrem:). Czyli ziemniaki ugotowane w mundurkach z białym serem. Uwielbiamy to danie jest przepyszne i idzie się nim mocno najeść.


Składniki
- 2 kostki sera białego półtłustego
- pół ogórka zielonego
- 3 małe pomidorki (u mnie śliwkowe)
- 5 rzodkiewek
- pół cebuli
- śmietanka 12%
- pół dużego jogurtu
- sól 
- pieprz kolorowy
- 4 ziemniaki 




Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Ser biały wrzucamy do miski i dusimy widelcem. Ogórka, pomidora, rzodkiewkę, cebulę kroimy w większą kostkę.. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dodajemy całą śmietanę, pół jogurtu i wszystko mieszamy.
Po ugotowaniu ziemniaków obieramy je. Podajemy z masłem i solą. PYCHOTKA:).



11 komentarzy:

  1. Gzik uwielbiam!!! najbardziej z pyrami, ale mój mężuś tylko do kanapek więc rzadko przyrządzam... teraz narobialaś mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zostaje mi z obiadu to też lubię na chleb:)

      Usuń
  2. jeszcze nie jadłąm,ale chetnie sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam gzika, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas od pokoleń wielkopolski gzik to twaróg z cebulką, śmietaną, solą i pieprzem... ewentualnie skropiony olejem lnianym, choć ja wolę kawałeczek masła do ziemniaków :-))
    Gzik robię często, bo bardzo lubię :-)
    Twaróg z warzywami to u nas awanturka.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Od pewnego czasu śledzę i wcielam w życie Twoje pyszne przepisy:-)

    Dlatego wybacz, że tego jednego nie skopiuje. Poznański gzik tak jak pisze Margarytka to twaróg, cebula, śmietana, sól i pieprz. Ale pomidor?! Oj jako mieszkanka stolicy Wlkp musiałam aż zrobić marsową minę na to, gdyż oryginalny wprost uwielbiam!
    Ale doceniam autorską wersje gzika:-)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:), ja lubię kombinować:P

      Usuń