Gzik z pyrą
Dziś na obiad zrobiłam typowo poznańskie danie gzik z pyrem:). Czyli ziemniaki ugotowane w mundurkach z białym serem. Uwielbiamy to danie jest przepyszne i idzie się nim mocno najeść.
Składniki
- 2 kostki sera białego półtłustego
- pół ogórka zielonego
- 3 małe pomidorki (u mnie śliwkowe)
- 5 rzodkiewek
- pół cebuli
- śmietanka 12%
- pół dużego jogurtu
- sól
- pieprz kolorowy
- 4 ziemniaki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Ser biały wrzucamy do miski i dusimy widelcem. Ogórka, pomidora, rzodkiewkę, cebulę kroimy w większą kostkę.. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dodajemy całą śmietanę, pół jogurtu i wszystko mieszamy.
Po ugotowaniu ziemniaków obieramy je. Podajemy z masłem i solą. PYCHOTKA:).
Gzik uwielbiam!!! najbardziej z pyrami, ale mój mężuś tylko do kanapek więc rzadko przyrządzam... teraz narobialaś mi ochoty:)
OdpowiedzUsuńjak zostaje mi z obiadu to też lubię na chleb:)
Usuńjeszcze nie jadłąm,ale chetnie sprobuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo pyszne:)
Usuńa ja jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPolecam, bo pyszne:)
UsuńNigdy nie jadłam gzika, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńU nas od pokoleń wielkopolski gzik to twaróg z cebulką, śmietaną, solą i pieprzem... ewentualnie skropiony olejem lnianym, choć ja wolę kawałeczek masła do ziemniaków :-))
OdpowiedzUsuńGzik robię często, bo bardzo lubię :-)
Twaróg z warzywami to u nas awanturka.
Pozdrawiam.
Od pewnego czasu śledzę i wcielam w życie Twoje pyszne przepisy:-)
OdpowiedzUsuńDlatego wybacz, że tego jednego nie skopiuje. Poznański gzik tak jak pisze Margarytka to twaróg, cebula, śmietana, sól i pieprz. Ale pomidor?! Oj jako mieszkanka stolicy Wlkp musiałam aż zrobić marsową minę na to, gdyż oryginalny wprost uwielbiam!
Ale doceniam autorską wersje gzika:-)
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę:), ja lubię kombinować:P
Usuń