Muffinki z serem żółtym i mortadelą
Dziś na obiad zrobiłam muffinki "na ostro". Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się takie efektu. Wyszły świetne, sycące, i na pewno będę je robić częściej:).
Składniki
- 250 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża cebula
- 170 g mortadeli
- 150 g sera żółtego
- szczypta soli
- jajko
- pół szklanki oleju
- 250 - 300 ml maślanki
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, ostudzić i wrzucić do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce, a mortadelę pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dorzucić mąkę z proszkiem i solą i wymieszać.
W innej misce pomieszać jajko, olej i maślankę. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać.
Piec w temperaturze 180 stopni 40 - 45 minut.
Z tej ilości produktów wyszło mi 17 muffinków.
Bardzo mi się podobają muffinki w takiej wersji, też czasami robię takie na kolację :)
OdpowiedzUsuń