poniedziałek, 20 maja 2013

Szarlotka



Przepis ten dostałam od mojej teściowej jest prosty i w miarę szybki w zrobieniu. A przede wszystkim jest przepyszny:).


Składniki
Na biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki tortowej
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
- 2 słoiki jabłek prażonych
- 2 cytrynowe galaretki

Śmietana
- 500 ml śmietany 30%
- śmietan fix
- 2 łyżki cukru pudru
- wiórki czekoladowe do posypania


Biszkopt:
Ubijać białka dodając stopniowo cukier. Później dodać żółtka  oraz obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę, piec w 180 stopniach 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika puknąć lekko o stół żeby biszkopt nam nie opadł!!!

Masa jabłkowa:
Jabłka włożyć do miski. Galaretki rozpuścić w pół litrze wody, gdy ostygną wlać do jabłek i wymieszać. Zimną masę wlać na biszkopt i włożyć do lodówki.

Śmietana:
W między czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem, i pod koniec ubijania dodać śmietan - fix. Po ubiciu ułożyć na jabłkach i posypać wiórkami czekoladowymi.



1 komentarz:

  1. Wśród moich starszych pokoleń też taka masa jabłkowa była najpopularniejsza. Ja wolę większe kawałki jabłka.:)

    OdpowiedzUsuń