Lubicie rabarbar? Ja uwielbiam, w końcu znalazłam go po "normalnej" cenie:). Jak co roku na pierwszy plan idzie kompot:). Potem w planach jest placek.
Składniki
- 3 gałązki rabarbaru
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta kardamonu
- anyż gwiazdkowy Skworcu
- parę listków mięty
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Do garnka włożyć rabarbar, zalać go wodą około litra, dodać anyż gwiazdkowy, kardamon i cukier. Gdy kompot się zagotuje trzymać na gazie około 10 minut. Gdy ostygnie przelać go przez sitko i włożyć do niego listki mięty - schłodzić.
Uwielbiam rabarbar! Czekam na niego cały rok! Wczoraj kupiłam pierwszy raz i też zrobiłam kompot. Zostały mi jeszcze trzy łodygi, więc nie wiem czy zrobię placek czy może naleśniki z nadzieniem jabłkowo - rabarbarowym. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmmm, chciałabym siąść na balkonie i wypić taką bombę witaminową....:)
OdpowiedzUsuńMięta tworzy fajny kontrast z różowym rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń