Nie przypominam sobie abym kiedykolwiek jadła polędwiczki wieprzowe, był to mój pierwszy raz:). Ale wyszły bardzo bardzo dobre i na pewno nie raz je przygotuję:). Przepis ten znalazłam na stronie Smaczny.pl.
Składniki
- około 200 g polędwiczki wieprzowej
- cebula
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego Valfrutta
- 2 łyżeczki ketchupu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- vegeta
- pieprz
- sól
- cukier
- słodka papryka
Polędwiczki kroimy w plastry, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i obsmażamy. Cebulę kroimy w pióra podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru (żeby zmiękła, ale żeby się nie przypaliła). Do podsmażonej cebuli dodajemy polędwiczki liść laurowy, ziele angielskie - podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. W czasie gdy polędwiczki się duszą przygotowujemy sos: mieszamy razem musztardę, koncentrat pomidorowy, ketchup, vegetę i słodką paprykę - rozprowadzamy sos w niewielkiej ilości wody i dodajemy do duszących się polędwiczek. Wszystko razem mieszamy, i dusimy chwilę żeby polędwiczki zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz