wtorek, 4 września 2012

Chlebek bananowy z kokosem i żurawiną



Wiem, że dziś Dzień Czekolady wszędzie o tym trąbią:), ale ja postanowiłam zrobić taki o to chlebek. Jest bardzo dobry, nie za słodki. Pomysł na chlebek znalazłam w książce Nigelli Lawson "Kuchnia - Przepisy z serca domu".


Składniki
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 0,5 kg bananów (waga przed obraniem)
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 175 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g wiórków kokosowych




Rozgrzej piekarnik do 170 stopni ( u mnie 180). Wysmaruj keksówkę masłem.
Roztop masło w rondlu i zdejmij z ognia. Obierz banany i rozgnieć w misce.
W misce zmiksuj cukier z przestudzonym masłem, potem dodaj banany i jajka, nadal miksując. Wmieszaj łyżką mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Na koniec dodaj żurawinę i wiórki kokosowe.
Wszystko razem dobrze wymieszaj, by składniki się połączyły, a potem przełóż do keksówki i wygładź wierzch.
Piecz około 50 minut, ale zacznij sprawdzać po 45. Upieczone ciasto będzie odstawać od brzegów formy, a z wierzchu będzie sprężyste.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w formie 10 minut. Potem ostrożnie wyjmij ciasto z formy i zostaw do ostygnięcia.



2 komentarze:

  1. nawet bez czekolady - pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam chlebka bananowego, ale od jakiegoś czasu się przymierzam, teraz jeszcze bardziej :D

    OdpowiedzUsuń